Зен филозофијата во „Апотеоза на пределот“ на сликарот Кирил Гегоски

„Апотеоза на пределот“ е насловот на изложбата на Кирил Гегоски која вечерва во 20 часот ќе биде отворена во Чифте амам во Старата скопска чаршија. Неговто творештво од најраните дела, па сè до денес се одликува со минимализам и редуцирана симболика, отсуство на какви било непотребни детали во третманот на сликата, уметнички израз исполиран до последниот детаљ. Тоа може да се сфати како производ на воздржаниот, но софистициран фокус на авторот за потенцирање на суштината на нештата, беспрекорната реализација, а пред сè со извонредно чувство и познавање на својствата на материјалите што ги користи.

– Од почетокот на 2000 година и во текот на изминатите години до денес евидентно е менување на ликовниот израз кој за разлика од претходно е поекспресивен. Кирил Гегоски во својата сликарска страст и посветеност не се задоволува само со една пронајдена матрица и во својата досегашна работа експериментираше на три нивоа на сликарската практика: материјалната-техничката, концептуалната-аналитичката и естетската-чувствената. Иако е евидентна стилска различност тој се задржува на архетипските модели и истражувања на односите во кои ги согледува одговорите на неговите размислувања за прасликата и искуствата во доживувањата во животот, во кои неповратно се врежани човековите искуства и претстави – вели кулраторото на проектот, Горанчо Ѓорѓиевски од Националната галерија.

 

Преку ова Гегоски го претставува јадрото во кое се преклопуваат содржината и односот помеѓу неговото доживување на прасликата и значењето на конкретното уметничко дело. Неговите дела ја задржуваат својата препознатливост во различноста, што е одлика на изграден уметнички идентитет. Оваа препознатливост се заснова на осмислена креативна постапка во која значењето и формализирањето не се доминантни, туку се читаат индиректно преку материјалноста и сензуалноста на сликата и нејзиното непосредено афективено дејство врз гледачот.

– Во духот на зен филозофијата, тој верува во внатрешната чистота што се рефлектира/отсликува во едноставни форми и силната енергија со која зрачи делото. Неговите феноменолошки карактеристики засновани на колористички оркестрации, суптилни во изразот, чисти, често лирски, а понекогаш и драматични по карактер, светлосните ефекти и субјективните чувства на уметникот во доживувањето на дадената тема и мотив ги задржуваат споменатите особености на ракописот на авторот – вели Ѓорѓиевски.

Кирил Гегоски е роден во 1944 годин, во Прилеп. Завршил Училиште за применета уметност во Скопје, во 1964 година. Член е на Друштвото на ликовните уметници на Македонија од 1968 и на Друштвото на ликовните уметници на Битола од 1990 година. Во 1979 ја користел сојузната стипендија „Моша Пијаде“ во Париз. Бил на студиски патувања во Италија, Грција, СССР, Франција, Полска. Излагал самостојно и групно во земјава и во странство. Добитник е на многу награди за неговото творештво.