Вардан Тозија со „М“ освои награда за најдобра режија на фестивал во Јужна Америка

Вардан Тозија со филмот „М“ ја освои главната награда за најдобра режија во интернационална конкуренција на најголемиот жанровски филмски фестивал во Јужна Америка, „Фантаспоа“ (Fantaspoa). Ова е 20. издание на фестивалот што се одржа во Порто Алегре, Бразил. Тој е единствениот фестивал од Јужна Америка што е дел од престижната Мелиес – Европска филмска федерација на фантастични филмови, организација која ги обединува најзначајните 22 жанровски филмски фестивали во светот.

Силвија Каминер, членка на интернационалното жири на „Фантаспоа“, го опиша „М“ како „прекрасна и прогонувачка приказна. Тозија внесува нов живот во зомби жанрот, преку чудесен визуелен израз и исклучителна актерска изведба на двете мали ѕвезди“.

Филмот „М“ беше дел од интернационалната селекција, составена од 24 филмови од цел свет, во најголем дел со свои светски и континентални премиери. По успехот на овој македонски филм, се очекува широка дистрибуција низ земјите на Јужна Америка.

„М“ е втор долгометражен филм на Вардар Тозија. Филмот е во продукција на „Фокус покус филмс“. Филмот е поддржан од Агенцијата за филм и е копродукција меѓу Македонија, Хрватска, Косово и Франција.

Сподели