Денес е 5 Октомври – Светски ден на учителот. Им го честитаме овој ден на сите учители, наставници, професори, на сите што работат со деца и ученици. Ви споделуваме неколку мудри мисли во чест на денот.

– Учителот самиот мора да биде тоа што сака да стане ученикот. (В. Дал)

– Треба повеќе памет да образувате некој друг, отколку сами да научите нешто. (М. Монтењ)

– Да му докажете некому дека има потреба од знаење е исто како да го уверите за корисноста на видот. (М. Горки)

– Ако имате ум, научите нешто, зашто ум без вештини е тело без облека или човек без лице, зашто рекле: образованието е лице на разумот (Унсур Ал-Маали)

– Тој што го сфаќа новото и го негува старото, може да биде учител. (Конфучиј)

– Ние само треба да веруваме во тоа што ги учиме своите деца. (В. Вилсон)

– Подучувањето значи двојно учење. (Ж. Жубер)

– Учителот е личност која подобро знае да ги одгледа туѓите деца отколку сопствените. (Џ. Фокнер)

– Лош учител ја изнесува вистината, добар учи како таа да се пронајде. (А. Дистервег)

– Најважниот феномен на училиште, најстручниот предмет, најживописниот пример за ученикот е самиот учител. (А. Дистервег)

– Ученикот не е пловен објект кој треба да го наполниме со знаење, но факел што треба да го запалиме. (Л. Артсимович)

– Оние од кои учиме со право се викаат наши учители, но не сите што нас нè учат го заслужуваат ова име. (Гете)

– Тие што сакаат да учат нешто, често се оштетени од авторитетот на тие што ги подучуваат. (Цицерон)

– Добар е тој учител чии зборови не се во спротивност со делата. (Като)

– Постојат само толку добри методи колку што има добри учители. (Д. Поја)

– Целта на подучување на детето е да му се овозможи понатамошно развивање без помош на учителот. (Е. Хабард)

– Да бидете добар учител, мора да го сакате тоа што го подучувате. (В. Клучевски)

– Наставниците ја имаат моќта за која премиерите можат само да сонуваат. (В. Черчил)

– Единствениот начин што води до знаењето е активноста. (Б.Шо)

– Учителот ја допира вечноста: никој не може да каже каде завршува неговото влијание. (Х. Адамс)

Фотографија: Pixabay

УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите, фотографиите и останатите материјали што ги објавува Умно.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Умно.мк.