Министерството за култура побара итна инспекција во црквата од 14 век во Старо Нагоричане

Умно.мк минатата недела пишуваше за реакциите на историчари на уметноста дека каменот со зеленката нијанса што се употребува во конзервација …

Се огласи комисијата: Да запре „позеленувањето“ на црквата „Св. Ѓорѓи“ од 14 век во Старо Нагоричане

Сосема некоректно е да не се почитува визуелната естетика на овој извонреден примерок на средновековното градителство со употреба на несоодветни …

Конзерваторите користеле зеленкаст камен на црквата од 14 век за да се разликувал од стариот

Се јавија и археолозите – во поплочувањето на јужниот трем на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Старо Нагоричане нема само естетско …