Министерството за култура побара итна инспекција во црквата од 14 век во Старо Нагоричане

Умно.мк минатата недела пишуваше за реакциите на историчари на уметноста дека каменот со зеленката нијанса што се употребува во конзервација …

Се огласи комисијата: Да запре „позеленувањето“ на црквата „Св. Ѓорѓи“ од 14 век во Старо Нагоричане

Сосема некоректно е да не се почитува визуелната естетика на овој извонреден примерок на средновековното градителство со употреба на несоодветни …

Конзерваторите користеле зеленкаст камен на црквата од 14 век за да се разликувал од стариот

Се јавија и археолозите – во поплочувањето на јужниот трем на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Старо Нагоричане нема само естетско …

За супертрагичната состојба на македонското културно наследство

„Од утре нема да биде професионално, туку суперпрофесионално“! Суперкомична изјава на првиот човек на Управата за заштита на културно наследство …

Македонија нема капацитет, ниту вложува во заштита на недвижното културно наследство

Не е целосно спроведена класификацијата, а ревалоризирани се само 18 отсто од вкупниот број на регистрирани недвижни културни добра во …

Меѓународна обука за конзерватори и заштитувачи на културното наследство во Македонија

Четириесет претставници од Министерството за култура и од Националниот комитете на ИКОМОС од Македонија учествуваат на проектот „Размена на знаења …