Колкави плати добија универзитетските професори и зошто во 2022 никој не го поддржа УКИМ?

Иронично, најдобро рангираниот Универзитет во Македонија повторно ќе има пониски плати од останите јавни универзитети, од кои вториот е 2.000 …

Изгласан Законот за употреба на македонскиот јазик – голем чекор напред

Законот пропишува задолжително лекторирање на сите материјали, со објавување на името на лекторот, задолжително вработување лектори во сите јавни институции …

„Против недемократски Деловник“ – трибина во Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања

Во просториите на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања во Скопје денеска во 11 часот ќе се одржи трибина насловена …

Кристина Николовска ги послуша писателите – ќе се избираат нови членови за сите органи и тела на ДПМ

По големиот притисок од писателската заедница, актуелната претседателка на Собранието на Друштвото на писателите на Македонија, Кристина Николовска денеска одлучи …

Повлечени предлог-измените на Законот за заштита на културното наследство

Повлечени се предлог-измените на Законот за заштита на културното наследство кои овозможуваа низа неправилности при случајни археолошки наоди при изградбата …

Легализација на дивите копачи, суспензија на археолозите и институциите. Што ќе овозможат измените на Законот за заштита на културното наследство?

Второто читање на предлог-измените се закажани на собраниска седница утре во 11 часот. Еден час претходно (10 часот) Македонското археолошко …