Говорот на Картареску во чест на наградата „Прозарт“: Не постои голем писател без голем читател

Ви го споделуваме во целост говорот на романскиот писател Мирча Картареску, кој синоќа ја прими наградата „Прозарт“ за особен авторски …

Најважно е што има во книгите, а социјалните медиуми и фестивалите се само средства да се стигне до нив

Ние луѓето немаме вистина, туку само трагаме по вистината. Кога зборуваме за епоха на пост-вистина, сакам да запрашам дали имало …

Сакам литературата да биде универзална, секој читател да си најде нешто во неа, вели Картареску

Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗA Балкан“ од синоќа на едно место ги обедини едни од најактуелните и најчитани автори од Романија, …