Никола Мартиноски го донесе космополитскиот дух и експресионистичките текови на Париската школа

Денеска се навршуваат 50 години од смртта на еден од основоположниците на современата македонска уметност Во една од најубавите традиционални …

Духот на харизматичниот Лазар Личеноски за момент ќе се врати во своето огниште

Ревитализацијата на Спомен-куќата на доајенот на македонското современо сликарство е еден од најважните проекти за Националната галерија, но истовремено и …

Филаделфија нема планини, Битола има. Затоа везден му се враќам на мојот сакан Пелистер

Токму релацијата Битола-Филаделфија е основа за актуелната изложба „Пресек: Дама со девет камења“ на Иванчо Талевски во Чифте амам „Многу …