„Пејзажно искуство“ на Роберт Јанкулоски и Моника Мотеска – од Венеција пред домашната публика

Mултимедијалниот проект „Пејзажно искуство“ на Роберт Јанкулоски и Моника Мотеска, што ја претставуваше Македонија на 59. Венециско биенале 2022, на …

Чардакот на „Св. Јоаким Осоговски“ инспирација за македонскиот проект на Венециското биенале за архитектура

Проектот „Лабораторија од минатото за иднината: Приказни за Летната школа за архитектура во манастирот , 1992-2017“ на авторите: Минас Бакалчев, …

Првата дама, евроамбасадорот Гир и културните аташеа ја посетија спомен-куќата на Личеноски

Спомен-куќата на Лазар Личеноски во Скопје вчера ја посетија Елизабета Ѓорѓиевска, сопругата на македонскиот претседател, евроамбасадорот Дејвид Гир и културните …

Духот на харизматичниот Лазар Личеноски за момент ќе се врати во своето огниште

Ревитализацијата на Спомен-куќата на доајенот на македонското современо сликарство е еден од најважните проекти за Националната галерија, но истовремено и …