Леќа и грашок пронајдени во Пелагонија – најстари датирани мешункасти плодови во Европа

Археоботаничките и радиокарбон анализи во Универзитетите во Базел, Белград, Севиља и Цирих се детектираа видовите и се утврди нивната старост …

Кривична за копачите на јаглен на неолитскиот археолошки локалитет Влахо

Министерката Костадиновска-Стојчевска ја поздрави одлуката на Битолскиот суд кој го уважил предлогот на Основното јавно обвинителство Битола и изрекол забрана …

Уништени неолитски куќи, керамички садови, фигурини – продолжува разорувањето на најстарата неолитска населба во Македонија

Оштетувањето на локалитетот Влахо веќе предизвикува остри реакции од страна на меѓународните институции, велат археолозите од Центарот за истражување на …

За супертрагичната состојба на македонското културно наследство

„Од утре нема да биде професионално, туку суперпрофесионално“! Суперкомична изјава на првиот човек на Управата за заштита на културно наследство …

Дома го оштетуваат во светот го чествуваат: Локалитетот Влахо во престижно светско списание

Додека багерите работат на терен и го оштетуваат неолитскиот локалитет Влахо кај Живојно во Пелагонија, престижното археолошко списание Antiquity објави …

Археолошкиот локалитет Влахо кај Живојно публикуван во списанието „Патримониум“

Научниот труд за археолошкиот локалитет Влахо кај Живојно е публикуван во списанието „Патримониум“. Трудот е поврзан со минатогодишното истражување на …