Вештачката интелигенција во хуманистичките и општествените науки – Меѓународна недела на Филозофскиот факултет

Ова е можност за сите матуранти да дојдат и да посетат барем едно предавање на Меѓународната недела и на тој …

Студенти решаваа предизвици на тема дигитализација и воведување на вештачката интелигенција во високото образование

Дигитализацијата и воведувањето на вештачката интелигенција во високото образование, како и за можностите за поддршка од јавните институции во креирање …

Филмот создаден со помош на вештачка интелигенција „Уништен свет“ на Зоран Попоски, на фестивал во Далас

Кусометражниот филм „Уништен свет“, создаден со помош на вештачка интелигенција, во режија на на македонскиот дигитален уметник Зоран Попоски е финалист на …

Поема „напишана“ од вештачка интелигенција според стилот на Стефан Марковски

Од печат излезе „Алгоритмеа: Евлогија за дигиталните богови“, прва поема „напишана“ од компјутерска програма, вештачкоинтелигентниот тест-софтвер Аполон СМ-165.exe. Делото на …

Работилница за вештачка интелигенција во Западен Балкан

„Дигитална трансформација, податоци и вештачка интелигенција во Западниот Балкан“ е насловот на тридневната работилница што ја организира Заедничкиот истражувачки центар …