„Вроцлавски македонистички средби: јазик, литература и култура“ в очи 30 години македонско-полски дипломатски односи

На плејадата современи книжевни метрополи, со творештвото посветено на него од македонските писатели и тоа и она што зборува со …

Реферат за Гоце Делчев на научниот собир „Његошеви денови“ во Будва

Универзитетската професорка и книжевна критичарка, Весна Мојсова-Чепишевска учествуваше на 10. издание на Меѓународниот научен собир „Његошеви денови“ што во Будва …

Славистиката денес е незамислива без македонистиката – 50. издание на Меѓународната научна конференција на МСМЈЛК

Спецификите на македонскиот јазик и научниот пристап во неговото истражување нè зближија со сите земји од словенското јазично семејство, со …