Требениште и неговите раскошни наоди во 21 век добиваат нова димензија (ГАЛЕРИЈА)

Ексклузивната изложба „105 години Требениште“ синоќа беше отворена во Националниот археолошки институт и музеј при Бугарската академија на науките во …

Во Стоби „најхристијанскиот“ император престојувал во куќа со пагански скулптури

Детали за мозаикот, за објектот каде е пронајден, историските околности во времето кога бил направен ни дава м-р Димитар Николовски, …

Во Охридското Езеро археолози открија населба стара 8.500 години кај Поградец

Откритието го потврди д-р Алберт Хафнер, професор од Универзитетот во Берн. Археолозите велат дека ова е најстарата позната предисториска населба …