Публикацијата „Синергија во времето“ од мултимедијалниот уметник Страхил Петровски пред публиката во Велес

Во Ликовниот салон во Велес утре во 11 часот ќе се одржи промоција на публикацијата „Синергија во времето“ од визуелниот и мултимедијален уметник, м-р Страхил Петровски. Делото ќе го промовираат Златко Теодосиевски, историчар на уметноста, проф. Лазе Трипков, визуелен уметник и м-р Дарко Николовски, историчар на уметноста.

Според Теодосиевски, „читањето“ на ова патување на Петровски низ времето е/треба да биде лично. Хероите и уметниците тоа го заслужуваат.

– Секој ќе си побара, и ќе најде, своја „приказна“ во ангажманот на Страхил да му вдахне (нова?) душа на ремек делото на тројцата спомнати автори на Спомен-костурницата. Но, мислам дека потенцијалните лични толкувања ќе морат да се повлечат пред прашањето: зошто баш денес, и зошто баш овде се случува ова дело на Страхил Петровски?! И мојата дребност нема понатаму да завлегува во тој дел на идејата на уметникот, иако таа можеби е најважниот сегмент. Многу современи критичари велат дека интерпретацијата на уметничкото дело е непотребна, тоа или се доживува, или – не. Немам дилеми дека оваа денешна македонска публика ќе умее соодветно да го доживее ова дело на Страхил и без моите сугестии/интерпретации – вели Теодосиевски.

Петровски (1974, Куманово) е претставник на средната генерација визуелни и мултимедијални уметници. Дипломирал и магистрирал на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на Факултетот за ликовни уметности, во класата на проф. Родољуб Анастасов. Од 2000 до 2002 година работи како надворешен соработник демонстратор по предметот Сликарска технологија и сликарски техники, кај професорите Момчило Петровски и Вело Ташовски на ФЛУ, а од 2002 до 2010 година хонорарно е ангажиран во Националниот конзерваторски центар во Скопје како надворешен соработник конзерватор во лабораторијата за конзервација и реставрација на икони. Учествува и во реализацијата на првиот научноистражувачки проект „Брестал“, под менторство на проф. Петровски на ФЛУ.

Неговата уметничка практика опфаќа повеќе форми и медиуми на изразување, како што се: сликарство, инсталација, концептуална уметност, фотографија и видеоуметност. Петровски, особено во последните години, користи теми поврзани со егзистенцијализмот и социополитички прашања како постконцептуален дискурс, но и длабоко естетски решенија како формалистички интерес. Голем број негови дела се наоѓаат во јавни и во приватни колекции, вклучувајќи музеи и галерии во земјава и во странство.

Член е на ДЛУМ од 1997 година, на ИКОМОС од 2001 до 2007 година и на ИКОМ од 2011 до денес. Работи како советник конзерватор-реставратор во Националниот конзерваторски центар и како Доцент по предметите фотографија и мултимедија на Факултетот за арт и дизајн при Европскиот Универзитет во Скопје. Ова е негова 22 самостојна изложба, а учествувал на многу групни претставувања во земјава и во странство. Добитник е на многу награди. Публикацијата е поддржана од Министерството за култура и Музејот од Велес.

Сподели