Последна недела за олимпијците-медалисти да конкурираат за парична награда во МОН

Уште една недела трае конкурсот за стипендија за талентираните ученици што освоиле медал на некоја светска олимпијата. Конкурсот го објави Министерството за образование и наука, а се однесува на парична награда за освоен златен, сребрен или бронзен медал на една од 13-те меѓународни научни олимпијади (International Science Olympiad).

Може да конкурираат ученици, државјани на Македонија, запишани во средно училиште на територијата на државата и наставници вработени во средно училиште на територијата на Македонија, кој го подготвувал ученикот за олимпијадата.

Овој услов со години предизвикува проблеми, затоа што најчесто менторите на учениците-олимпијци најчесто се универзитетски професори или поранешни олимпијци од земјава и од странство кои не се вработени во средните училишта во Македонија.

Сподели