Платформа за предизвиците со кои се соочуваат младите од Пелагонискиот Регион

Сто динамични млади поединци од Пелагонискиот Регион успешно ја лансираа првата Младинска платформа, како значајна иницијатива насочена кон справување со предизвиците со кои се соочуваат младите во регионот. Овој пионерски проект означува голем скок кон унапредување на соработката помеѓу граѓанскиот и јавниот сектор, со крајна цел за подигање на гласот на младите во заедницата.

Девет клучни локални организации, предводени од „Про Локал“ и деветте општини од Пелагонискиот Регион, деновиве потпишаа меморандум кој означува колективна заложба за искористување на човечките и финансиските ресурси за позитивно трансформирање на условите за живот на младите во регионот.

Емилија Ѓероска, претседателка на Pro Local, ја најави иницијативата, наведувајќи:

„Денес ни се придружуваат 100 нови млади лидери кои се збогатија со витални знаења и вештини во текот на изминатите три години, сите во стремеж за подобрување на нивната заедница. Воспоставувањето на оваа платформа означува храбар чекор напред, олицетворувајќи ја нашата заедничка определба да поттикнеме позитивна промена за младите во нашиот регион.“

Тони Коњановски, градоначалникот на Битола, претставувајќи ги градоначалниците од Пелагонискиот Регион, увери дека општинските врати се секогаш отворени за свежи идеи и предлози насочени кон општествено подобрување.

„Младинската платформа ќе функционира на принцип на еднаквост, обезбедувајќи еднакви права. Тоа значи дека ќе носи одлуки со еднакво право на глас меѓу политичарите и граѓанските активисти“.

Заменик амбасадорот на Кралството Холандија, Н.Е. Роберт Декер, упати честитки до младите за нивната проактивен став кон општествените предизвици, инспирирајќи ги нивните врсници од целиот земја. Тој ја пофали Платформата како критичен механизам за континуиран успех на соработката меѓу локалните власти и граѓанскиот сектор. Оваа иницијатива произлегува од проектот „Зајакнување на луѓето од Пелагонија“, поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија.

Настанот се случуваше во иновативниот простор на IWConnect, ИТ компанија со силни деловни врски со Холандија, со што нивниот придонес е значаен за оваа иницијатива. Како компанија која не само што има свои канцеларии во Холандија, туку и се гордее со тоа што е пријател на земјата која го поддржува финансиски овој проект, IWConnect со овој потег ја покажува нивната посветеност за поттикнување младинско зајакнување и развој.

Сподели