ИКЦ (Имагинативен кореографски центар) заедно со Локомотива – Центар за нова иницијатива во уметноста и културата, објавува отворен повик за избор на 3 уметници (со-истражувачи) за учество во програмската линија на „Поетски тела“, овој пат предводена од Жана Пенчева во Скопје.

„Поетски тела“ е програмска линија која нуди поддршка за продлабочување на уметнички интереси или теми во рамки на танцовиот концепт ситуација. ИКЦ предлага ситуација како кратко истражување водено од уметник на кој му се придружуваат професионалци од областа од регионот во улога на со-истражувачи. Ситуацијата се одвива во текот на една работна недела.

Една ситуација значи:
– Заедничко истражување на уметнички предлог даден од танцов уметник кој ја води ситуацијата заедно со со-истражувачите, преку различни истовремени пристапи (образовни, истражувачки, споделување пракса, креативен процес итн.).
– Колективно да се испробаат материјали и материјалности од даден уметнички предлог без потреба да се произведе конкретен исход.
– Да обмислува и заеднички да се сонува во однос на различни уметнички предлози.
– Да се истражуваат заедничките процеси додека се работи на сопствен уметнички предлог.
– Јавно споделување на уметнички процеси.
– Што и како се случува зависи од поставување на работната рамка според потребите на вклучените уметници.

„Довербата е клучен дел од интимноста што носи задоволство за нас самите и за другите. Најверојатно не ме познавате, па каква и да постои доверба меѓу нас ќе произлезе од тоа колку добро можам да споделам и колку можете да се отворите за она што го споделувам“. Од „Активизам за задоволство. Политики на добрите чувства“ од Адриен Мари.
Оваа ситуација се занимава со танц и кореографија. На сите концепти опишани погоре ќе им се пристапи преку телото и движењето.

Проектот ќе се реализира од 11 до 15 април. Можат да аплицираат: танцови уметници, практичари, кореографи, мислители, писатели, музички играчи, уметници кои работат во областа на танцот и кореографијата кои добро го владеат англискиот јазик.

Испратете е-пошта на [email protected] и CC [email protected] со тема „Поетски тела“ /Жана Пенчева /Вашето име и следните материјали:

● Аудиопорака упатена до Жана каде што рецитирате песна за тоа како се чувствувате во утописката градина. Најмногу 1 минута. Аудиото може да се испрати како датотека преку Wetransfer или GoogleDrive или преку Youtube или Vimeo линк.
● Видео на кое танцувате дома или на кое било удобно место каде што би сакале да танцувате. Најмногу 1 минута. Видеото може да се испрати како датотека преку Wetransfer или GoogleDrive или преку Youtube или Vimeo линк.
● 1 уметничка фотографија прикачена како датотека.

Рокот за доставување е 30 март.

Жана Пенчева е танцова уметница и кореограф од Бугарија од 2010 година активно работи како танцова уметница и соработува на различни уметнички проекти како танчерка и кореограф, како и едукатор.
Во 2018 година, заедно со Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас, таа го создава меѓународниот уметнички тим STEAM ROOM, кој работи во Бургас, Софија, Тенерифе, Скопје и Стокхолм и ги создава и реализира своите уметнички дела во различни европски контексти. Од 2020 година ја иницираа проектната институција ICC (Имагинативен кореографски центар). Заедно со ИКС таа организира програми и настани кои имаат за цел да ја стимулираат и негуваат сцената на современиот танц, кореографијата и изведбата во различни контексти и земји. Во моментов таа е на турнеја на нејзиниот најнов кореографски концерт „Танцувај душо, танцувај“.

„Поетски тела“ се реализира во рамките на проектот „Годишна програма на ИКС 2022/2023“ водена од Garage Collective, со финансиска поддршка на Националниот културен фонд Бугарија и со поддршка од Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата, кој е домаќин на активноста како дел од нејзиниот програма Платформа за професионален развој во уметноста и културата/ Програма Современа кореографија и танц.

УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите, фотографиите и останатите материјали што ги објавува Умно.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Умно.мк.