Од својата држава ли ќе нè бркате? Студентите му доделија црвен картон на МОН!

Од амфитеар до улица, студентите бараат системска промена, Од својата држава ли
ќе не’ бркате, Некои за парите клети, ние за идеалите свети, Министерство беа образложение – ова беа дел од пораките што можеа да се прочитаат денес на транспарентите на студентите пред Министерството за образование и наука во Скопје. Стотици студенти денеска излегоа пред ресорното министерство во знак на револт за неефикасното работење на истото. Студентите се жалеа дека им доцнат стипендии и парите за превоз, како и исплатата на субвенционираниот студентски оброк.

Во исто време, Министерството упати до јавноста дека средствата се веќе исплатени. Свирежи, памфлети, транспаренти и црвен картон му доделија на Министерството за образование за повеќе наталожени проблеми.

– Според ветувањата, средствата за стипендиите требаше да бидат легнати на средина на јануари. Покрај тоа има проблеми и со исплатата на студентскиот оброк. Следен чекор е иницијатива за воспоставување календар на активности на кои МОН ќе мора да се придржува – рече Александар Николовски, претседател на УСС на УКИМ.

Сафче Ѓошева, студентски правобранител на УКИМ истакна дека ова е протест со кој го креваат нивниот глас.
– Заедно сме и сплотени. Ги бараме промените што ги заслужуваме, и во високото образование и во средното. Бараме да не’ слушнат институциите и да го уважат нашиот глас – рече Ѓошева.
Студентите ја одбија поканата за средба со министерот, а не ја исклучуваат можноста повторно да излезат на простест.

Фото: Јутјуб-принтскрин/Канал 5

Сподели