Наградени учениците-автори на најдобрите есеи на тема мајчин јазик

Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири вчера ги додели признанијата и наградите на учениците добитници за најдобар есеј избрани на конкурсот на тема „Мојот јазик – мост помеѓу мене и тебе”, на кој се пријавија над 1.500 ученици. Право на учество на конкурсот имаа учениците од шесто до деветто одделение од основните училишта на територијата на Македонија на шест мајчини јазици на кои ученикот ја следи наставата во училиштето. За најдобрите есеи прво место беа доделени таблети како награда и Bluetooth слушалки за освоените второ и трето место.

Ова е прв јавен повик за есеј на кој се пријавија повеќе од 1.500 ученици од основното образование со оригинални есеи напишани на македонски, албански, турски, босански, српски и англиски јазик.

Учениците и родителите изразија благодарност за иницијативата да се организира конкурс од ваков тип, со што се поттикнува креативноста и натпреварувачкиот дух кај децата, но пред се, се негува мајчиниот јазик. Благодарници беа врачени и на наставниците членови во комисијата за избор на најдобри есеи.
„Мојот јазик – мост помеѓу мене и тебе” конкурс за избор на најдобри есеи се организира по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик/Денот на лингвистичка и културна разновидност и повеќејазичност  21 февруари.

Сподели