Кога мажите оделе на печалба, жените ги преземале обичаите (ГАЛЕРИЈА)

Кога мажите оделе на печалба, жените ги преземале обичаите. Иако живееле во патријархално општество, жените во Реканскиот крај не дозволиле да изумрат обичаите. Традицијата се пренесувала со години во селото Битуше. Ова е едно од ретките места каде празникот Водиди го слават доминантно жените. Облечени во носии, тие играат оро и пеат традиционални песни за здравје и благодет.

Фотографиите се авторски со дозвола за користење на Умно.мк и нивното преземање не е дозволено

Сподели