Искра, Елена, Марко и Даниел на 6. Балканска олимпијада по физика во Црна Гора

Четворица средношколци ја претставуваат Македонија на 6. Балканска олимпијада по физика, пто се одржува во Никшиќ, Црна Гора. Македонија ја преставуваат: Искра Нечаковска од гимназијата „Јосип Броз Тито“ од Битола, Елена Трифуновска и Марко Митевски од Математичко-информатичката гимназија од Скопје и Даниел Христовски од „Јахја Кемал“ од Скопје.

Водачи на тимот се бидат Ирена Златановска и Гоце Геговски, додека член на Научниот одбор на оваа олимпијада од Македонија ќе биде Ламбе Барандовски, сите членови на Друштвото на физичарите на Република Македонија и на Институтот за физика при ПМФ во Скопје.

Подготовките за олимпијадата на тимот во последниве 15 дена беа направени на Институтот за физика и преку платформите за далечинско учење.

Материјалните средства потребни за подготовките на тимот како и учеството на целиот тим на оваа олимпијада ги обезбедија родителите на олимпијците и ДФРМ од свои средства.

Сподели