Импресум

ИЗДАВАЧ:

Здружение на граѓани за промоција и унапредување на културата, образованието и науката УМНО – Скопје

Главен уредник: Весна Ивановска-Илиевска        Одговорен уредник: Сребра Ѓоргијевска

[email protected]                                                  [email protected]

РЕДАКЦИЈА:

Сребра Ѓорѓијевска, новинарка

Весна Ивановска-Илиевска, новинарка

СОРАБОТНИЦИ:

Александра Јуруковска, книжевна критичарка и новинарка

Звонко Димоски, преведувач, критичар

Лого: Иван Кал’чев и Емилија Кипроска

Маркетиншка поддршка: effectiva.com.mk

ИТ поддршка и одржување: ВебДевБар ДОО Гевгелија

Сметководство: Трго сервис ДООЕЛ – Ресен

УМНО.МК немаше да се случи без поддршката од: Гоце, Иван, Софија, Тоше, Емилија, Костадин, Марина, Никола, Маја и од нашите семејства. Бескрајно ви благодариме.

ЗА ТИМОТ:

Весна Ивановска-Илиевска, со новинарство почнала да се занимава во 2000 година, како дел од рубриката за култура во весникот „Дневник“. Во наредните 17 години фокус на нејзината дејност се културното наследство, ликовната/мултимедијална уметност и културата, воопшто. По згаснувањето на „Дневник“ во 2017 година продолжила со работа во порталот Факултети.мк, каде се насочила кон состојбите во образованието и науката во Македонија, сѐ до крајот на 2020 година. Дипломирала на катедрата за историја на уметност со археологија при Филозофскиот факултет во Скопје во 2001 година. Таа е една од ко-основачите на порталот Умно.мк.

Сребра Ѓорѓијевска од 2004 година како новинарка во весникот „Дневник“ е посветена на театарската, филмската уметност, сценските уметности. Од 2016 година дел од тимот на Факултети.мк и Деца.мк, каде во четири години во фокус ѝ беа темите од образованието, науката, кариерата. Таа работи и на областа на односите со јавноста соработувајќи со неколку филмски фестивали („Браќа Манаки“, Мобил филм фестивал, Џифони Македонија, Синематик, како и литературни фестивали („Про-За Балкан“, „Литера“). Дипломирала на катедрата за новинарство при Правниот факултет „Јустинијан Прима“ во Скопје. Таа е една од ко-основачите на порталот Умно.мк.