„Глумците пеат“ на отворањето на 25. Фестивал на монодрама во Битола

Овие 25 години значат многу за еден мал, но мошне значаен фестивал кој го става актерот во самиот центар. Ова е фестивал којшто докажа дека монодрамата како театарска форма е мошне значајна за актерот – вели Маја Андоновска-Илијевски, директорка на Центарот за култура

Под мотото „Славење на уметничката слобода“ вечерва во 19.30 часот со музичката манифестација „Глумците пеат“, ќе биде отворен 25. Фестивал на монодрама во Битола. Фестивалот ќе трае до 31 мај, а ќе биде затворен со претставата „Чудна случка со кучето во ноќта” на Драмски театар од Скопје.

Фестивалот на монодрамата има трајно значење за актерите, вели Маја Андоновска-Илијевски, директорка на Центарот за култура кој е организатор на фестивалот.

– Ова е фестивал кој докажа дека има непоколеблива посветеност да негува уметнички сјај, дури и во услови кога не беше толку познат, а докажа дека може да создава уметност и во време на пандемијата. Така што овие 25 години значат многу за еден мал, но мошне значаен фестивал кој го става актерот во самиот центар. Ова е фестивал којшто покажа и докажа дека монодрамата како театарска форма е мошне значајна за актерот. И мотото „Слободата живее тука” е една директна асоцијација дека не само актерите, туку и уметниците се во константна трка и потрага по слобода, а неа ја наоѓаат токму таму каде што творат, на сцените” – истакна Андоновска-Илијевски.

Фестивал ќе има програма со исклучителен квалитет и разновидни наративи од Македонија, Хрватска, Србија, Турција, Грција, Бугарија, Ерменија, Казахстан и Обединетите Арапски Емирати.

Селекторот Петар Мирчевски се осврна на богатството на македонскиот талент прикажан во продукциите како „Фетишистот“ на Здравко Стојмиров и „Сите најубави работи” на ОХО продукција со актерот Игор Ангелов во режија на Дејан Пројковски. Нивниот придонес е пример за посветеноста на фестивалот за негување на домашните таленти, притоа прифаќајќи ја глобалната перспектива.

Размислувајќи за извонредното патување на фестивалот кое се протега во четврт век, Љупка Коларова-Пајевиќ се потсетува на неговата еволуција, од скромните почетоци до тоа да стане интернационален фестивал на кој настапувале големи актерски имиња и продукции. За неа е длабоко влијанието на фестивалот врз уметничкиот пејзаж, обезбедувајќи платформа за актерите и драматурзите креативно да се изразат и да го збогатат културното ткиво во регионот.

Жирито на Интернационалниот фестивал на монодрамата ќе го сочинуваат: режисерката Зоја Бузалковска, актерката Биљана Драгичевиќ-Пројковска и Нина Мазур, која цели 25 години е дел од Фестивалот.

Покрај официјалната програма што ќе понуди 10 монодрами на сцените, офф-програмата на фестивалот како и секоја година изобилува со содржини. Од промоции на книги, живи споменици и жонглери вдолж Широк Сокак и диџеј-сетови на избрани артисти, во чест на славењето на монодрамата.

Фестивалот на монодрамата е поддржан од Министерството за култура и Општина Битола, а одржувањето на „Глумците пеат” е со поддршка на ЗК „Пелагонија“.

Сподели