Филмови за деца и млади во киното „Манаки“ во Битола

Три филмa наменети за детската и тинејџерската публика од денеска до 15 септември ќе бидат прикажани во киното „Манаки“ во Битола, во рамките на настанот „Кино за деца и млади“. Станува збор за наслови од европската продукција што опфаќаат различни теми кои отвораат нови видици на децата во области кои би го задоволиле нивното љубопитство како грижа за животните, проблемите на тинејџерите, другарството и слично.

Првата проекција е закажана денеска во 11 часот со германскиот филм за деца „Рафи“ во режија на Аренд Агте, со дискусија за филмот. Приказната во оваа детска авантура се одвива околу малиот хрчак по име Рафи, куќно милениче на 8-годишниот Семи и подарок од неговиот татко. Рафи ќе се разболи од срце, ќе го украдат, а неговата потрага набрзо ќе стане одисеја на Семи низ големиот град Хамбург.

Утре ќе биде прикажана швајцарската драма „Фамилија“, во режија на Фред Баилиф, кој се фокусира на проблемите на тинејџерите во дом за згрижување деца во Женева во комбинација со дискусија на тема поврзана со филмот.

На 15 септември е закажана проекцијата на драмата „Семи, Џо и јас“, во режија на Карин Хеберлајн, во која едната од главните улоги ја толкува швајцарската актерка со македонско потекло Јана Секуловска.

Влезот е слободен за сите проекции. Проекциите ги организира продукциската и дистрибутерска куќа „Узенгија“, чиј фокус е дистрибуција на филмови за деца и млади, а во соработка со КИЦ Битола и поддршка од Општина Битола.

Сподели