Филмот „Селаните“ во кината од 29 февруари

Филмот „Селаните“, снимен во српска копродукција, ќе почне да се прикажува во кината ширум Македонија на 29 февруари 2024 година во кината ширум семјава. Режисерското дуо Дорота Кобиел и Хју Велчман го создаде овој „насликан игран филм“ во копродукција помеѓу Полска, Србија и Литванија. Филмот „Селани“ беше целосно снимен со професионални актери, а потоа е направен во обоена верзија. За овие потреби се ангажирани и локални академски сликари, кои со помош на четка и платно ја сликаа секоја рамка од веќе снимената креација, постепено работејќи рамка по рамка.

– Анимираниот филм Селани претставува една од најамбициозните копродукции помеѓу Полска, Србија и Латвија. Филмот досега се прикажуваше со голем успех на сите големи светски меѓународни фестивали низ цела Европа, а наскоро ја очекуваме дистрибуцијата во Соединетите Американски Држави – вели копродуцентот Јелена Ангеловски.

Заплетот на филмот е заснован на истоимениот роман на Владислав Рејмон, полскиот автор и добитник на Нобеловата награда за литература во 1924 година. Приказната ја следи Јагна, девојка која е принудена да се омажи за богатиот фармер Мачи Борина, кој е многу постар од неа, иако таа веќе е вљубена во синот на фармерот Антек. Јагна станува предмет на завист и омраза на селаните и е принудена да се бори за да ја зачува својата независност.

Уникатниот начин на снимање на филмот, како комбинација на актерски сцени и анимација, комбинација на сликарство и анимација, за прв пат ја заинтригира јавноста во 2017 година, кога истата режисерска двојка го донесе насловот „Со љубов, Винсент“ подоцна номиниран за престижните награди БАФТА и Оскар. „Селани“ имаше светска премиера на фестивалот во Торонто, а за првпат беше прикажан во Белград за време на затворањето на традиционалниот фестивал на авторски филм.

Фото: Ана Мејда

Сподели