Фестивалот на детски театри „Игор Маџиров“ ќе започне на 27 септември

Второто издание на Интернационалниот фестивал на детски театри „Игор Маџиров“ ќе се одржи од 27 до 30 септември на неколку локации во Скопје. Театарот за деца и младинци кој е организатор на фестивалот, најавува одлични претстави од Шпанија, Словенија, Хрватска, Србија и од Македонија. Тие ќе се натпреваруваат за гран при на фестивалот.

Идејното решение на визуелниот идентитет на фестивалот е на Бранкица Јорданоска.

На првото издание на фестивалот, гран при за најдобра претстава освои „Тивкото момче“ во изведба на Театарот за деца и млади од Крагуевац, Србија. Жирито ја оцени како „комплетен уметнички чин што храбро отвора чувствителни теми, користејќи внимателно избран театарски јазик, лесно препознатлив и прифатлив од публиката“.

Сподели