Златни маски, бронзени кратери: Отворање на големата археолошка изложба за Требениште во Бугарија

На некрополите се пронајдени 825 археолошки предмети, од кои 258 се чуваат во Археолошкиот музеј во Софија, 187 во Народниот …

Основци учеа за Дичо Зографот во рамките на Европските денови на културно наследство

„Живо наследство“ е годинашната тема на Европските денови на културно наследство. Традиционално, Националната галерија е дел од манифестацијата. Таа се …

Едукативна „Митска авантура: Скопските шумски суштества и како да ги пронајдеш“ во Градски парк

„Митската авантура: Скопските шумски суштества и како да ги пронајдеш“ e интерактивна социјална едукативна активност што ќе се одржи в …

Во Стоби „најхристијанскиот“ император престојувал во куќа со пагански скулптури

Детали за мозаикот, за објектот каде е пронајден, историските околности во времето кога бил направен ни дава м-р Димитар Николовски, …

Леќа и грашок пронајдени во Пелагонија – најстари датирани мешункасти плодови во Европа

Археоботаничките и радиокарбон анализи во Универзитетите во Базел, Белград, Севиља и Цирих се детектираа видовите и се утврди нивната старост …