Битола е еден од првите градови кај нас што најрано од ориентален прераснува во европски град

Облеката е доста значаен наратив, бидејќи не претставува само еден елемент туку е визуелно средство на репрезентација на најразлични идентитети, …

ЕУ го штити и промовира културното наследство на Македонија: Скопје – Европска престолнина на културата за 2028 година

Заедничките проекти, размени и партнерства може да го олеснат споделувањето на експертизата и најдобрите практики во управувањето со културното наследство, …

Пропаѓањето на вредниот фрескоживопис во средновековните цркви ќе го спречиме само со враќање на старите градителски системи

Доколку лошата состојба на некоја средновековна црква се појавува инцидентно, тогаш проблемот се решава поединечно. Но, кога состојбата на сите …

НАЈЧИТАНИ ВО 2023: Археолошкиот локалитет стар 6.000 години стана место за фотоволтаици

Текстот за приватна фирма која лани напролет поставуваше фотоволтаици на археолошкиот локалитет „Св. Атанасиј“ кај кочанското село Спанчево беше еден …

Поголема поддршка за Вевчанскиот карневал од Министерството за култура

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска вчера беше во работна посета на Општина Вевчани, каде што со градоначалникот Спасе Кочовски потпишаа …