Архитектот Огнен Марина одликуван со орден „Витез на редот Ѕвезда на Италија“

Архитектот Огнен Марина вчера беше одликуван со орден „Витез на редот Ѕвезда на Италија“ од италијанскиот амбасадор Андреа Силвестри. Марина, декан на Архитектонски факултет при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје е одликуван со признанието со указ на италијанскиот претседател, Серџо Матарела, на предлог на министерот за надворешни работи на Италија.

Одликувањето „Витез на редот Ѕвезда на Италија“ е воведено во 1947 година како „Ред на Ѕвездата на италијанската солидарност“, а од 2011 го носи новото име. Се доделува на личности кои имаат посебни заслуги во унапредувањето на пријателските односи и соработката со Италија. На проф. д-р Огнен Марина орденот му се доделува за посебни заслуги во воспоставување и негување на лични и професионални релации со Италија, за соработка во различни научни и образовни области и продлабочување на односите меѓу институциите и граѓаните од двете држави.

На свечаниот настан во Центарот за напредни и постдокторски истражувања во Скопје, во присуство на ректорката на УКИМ, проф. д-р Биљана Ангелова, гости декани и професори од Универзитетите во Торино и Белград и голем број на студенти, колеги и пријатели, Марина го прими орденот и се заблагодари за укажаната чест.

– Ја примам оваа чест не само како потврда за моите лични достигнувања, туку и како прослава на достигнувањата од континуираната и долгогодишна соработка со моите колеги и пријатели од Италија. Таа започна преку нашиот заеднички интерес за градовите, развивајќи се во инспиративна потрага по знаењето и разбирањето на процесите кои ги обликуваат нашите општества – рече Марина.

Амбасадорот Силвестри кажа дека Марина низ годините има одлична соработка со Италија како професор, научен истражувач и декан на Архитектонскиот факултет, бил раководител на повеќе научно-истражувачки проекти од врвни европски програми во кои учествувале и соработувал со партнери од Италија, автор е на бројни книги и врвен професионалец.

По свеченото одликување, беше отворена 5. годишна Докторска конференција на Архитектонскиот факултет со предавањето од проф. д-р Микеле Бонино, декан на Одделот за архитектура на Политехничкиот универзитет во Торино и проф. д-р Валерија Федерики, продекан на истиот Универзитет. Како резултат на потпишаниот трилатерален договор за соработка на докторските студии помеѓу Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Политехничкиот универзитет во Торино и Универзитетот во Белград на конференцијата свои излагања имаа студенти докторанди од трите универзитети, соработка која ќе продолжи и во иднина низ заедничките проекти на Центарот за напредни и постдокторски студии на УКИМ во Скопје.

Сподели