Ампутација на нога пред 31.000 години, „џиновска“ бактерија – најголемите научни откритија во 2022

Првата досега позната хируршка ампутација на нога пред 31.000 години, „џиновска“ бактерија видлива со голо око, најголемата колонија риби, најбрзиот суперкомпјутер, најблиската црна дупка. Ова се петте научни откритија што ја одбележаа 2022 година, според магазинот ScienceNews.

Анализирајќи човечки скелет, истражувачите заклучиле дека првата позната хируршка оперција била ампутација на нога на личност која живеела на индонезискиот остров Борнео пред околу 31.000 години.

Заздравена коска укажува на тоа дека човекот живеел неколку години по ампутацијата. Ова откритие го поместува потеклото на хирургијата за околу 20.000 години.

Бактериите вообичаено виреат во микроскопскиот свет. Не и Thiomargarita magnifica. Просечно долга околу 1 санитиметар, оваа новооткриена бактерија е видлива со голо око.

Повеќе за откритијата на линкот.

Насловна фотографија: принтскрин/Јутјуб

Сподели