Ако имате добра идеја за музички бизнис или проект, аплицирајте на ХЕМИ Инкубатор

Центарот за размена на музички иновации (ХЕМИ) го објави последното издание на ХЕМИ Инкубаторот, првата програма за инкубација на музички бизнис во регионот. Станува збор за програма за развој на бизнисот наменета за музички претприемачи и компании од 9 земји во Централна и Југоисточна Европа: Чешка, Естонија, Грција, Унгарија, Северна Македонија, Полска, Романија, Србија и Словенија. Може да се аплицира до 18 февруари на полноќ.

ХЕМИ Инкубатор обезбедува рамка со хибридни и скалабилни шеми за обука за да донесе мерливи резултати за музичките професионалци и веќе воспоставените компании (претприемачи / мали и средни претпријатија / стартапи во музичкиот сектор).

Инкубатор програмата:

Дел 1: Професионалци кои имаат бизнис идеја, сакаат да создадат нова услуга, производ или компанија поврзана со музичката индустрија и имаат потреба од поддршка за да ја претворат во опиплив производ или услуга.
Дел 2: Музички претприемачи кои сакаат да ги развијат своите постоечки производи/услуги и да ги прошират своите бизниси на нови пазари.

ХЕМИ инкубатор е развиен од организациите членки на иницијативата ХЕМИ во соработка со врвни индустриски експерти и ментори и во партнерство со некои од најактивните и најактивните музички и технолошки организации/асоцијации ориентирани кон резултати во Европа, како што се EIT Digital (EU), IMPALA (EU). ), Lift99 (EE), Music Innovation Hub (IT) и Music Tech Europe (EU).

Избраните проекти ќе добијат еден на еден менторство, работилници за специјализирани бизнис теми и нови вештини, акредитации на музички конференции на партнерите на ХЕМИ и шоукејс фестивали. Тие, исто така, ќе учествуваат во настани за вмрежување, сесии за пичинг и дружење со клучните играчи во индустријата. Последно, но не и најмалку важно, 6 проекти/компании ќе добијат грант поддршка за понатамошен развој на нивниот проект (по успешното завршување на програмата).

Кој може да аплицира?

Музички претприемачи или компании, кои нудат одржливо решение за музичкиот сектор, професионалци кои се на пат да создадат нова услуга, производ или компанија поврзана со музичкиот сектор, компании кои се регистрирани во една од 9-те земји на ХЕМИ – Чешка, Естонија, Грција, Унгарија, Северна Македонија, Полска, Романија, Србија, Словенија. (Важи само за Тек 2), како и раѓаните на 9-те земји на ХЕМИ кои живеат насекаде во Европската Унија, Обединетото Кралство и земјите од ЕФТА.

Изборот ќе се изврши до почетокот на март, а програмата Инкубатор ќе трае од април до ноември 2024 година.

Ви споделуваме позитивни искуства:

Реиго од Fairmus: „ХЕМИ Хаб е најдобриот начин да се израмниме со меѓународните врски меѓу креативните и иновативните луѓе ширум Европа […] Тоа беше сигурно еден од најдобрите акселератори за Фермус и силно препорачувам да учествувате во оваа единствена можност и да аплицирате за ХЕМИ Хаб 2024!“

Кристјан од Scoremusic: „Одлично искуство и привилегија беше да се биде дел од ХЕМИ Инкубаторот, за шест месеци да се добие стручност од професионалци од музичката индустрија, да се прошират нашите мрежи и да се допре до нови клиенти. За мене, исто така беше многу корисно да добијам страничен поглед на нашиот производ/услуга во различен контекст“.

Александра од SyncUp „Учеството во акселераторската програма ХЕМИ означи клучен момент во моето претприемачко патување оваа година. Тоа не е само програма; тоа е енергична, поддржувачка мрежа која помогна да ме води низ сложеноста на претворањето на мојата бизнис идеја во опиплив, остварлив патоказ“.

Сподели