4 медали на Јуниорската балканска олимпијада! Злато за Дамјан Давков со сите можни поени

Огромен успех постигна македонската репрезентација на 26. Јуниорска балканска математичка олимпијада, што до утре се одржува во Сараево. Со четири медали, од кои по еден златен и сребрен и два бронзени ќе се вратат младите математичари.

Дамјан Давков, деветтоодделенецот од ОУ „Ванчо Прке“ од Штип ги освои сите можни поени и го освои златниот медал. Леонид Тодороски, ученик во IX одделение при ООУ „Григор Прличев“-Охрид освои сребрен медал, а со бронзен медал се закитија Димитар Фидановски (I година при ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје) и Марко Митевски (IX одделение во ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Кисела Вода, Скопје)
На ЈБМО 2022 успешно учествуваа и Марко Серафимовски и Нина Ламева.

Тимот го предводеа Делчо Лешковски, како водач и Анастасија Трајанова, како заменик водач. Од 19 земји-учеснички, тимот на Македонија заврши на 9-то место со 112 поени. Прво место е тимот на Романија (224), второ – на Србија (174) и трето – Турција (166). Учествуваа и земји кои не припаѓаат на Балканот, како Франција, Саудиска Арабија, Азерберјџан и др.

Сподели