24 современи авторски бајки во збирката „Нови бајки од Македонија“

Книгата за деца „Нови бајки од Македонија“, во издание на „Арс Ламина“ и Движењето за поддршка на креативноста „Иво Лауренчиќ – „Браво сине!“ беше промовирана вчера во книжарницата „Литература.мк“ во „Дајмонд мол“ во Скопје. Станува збор за збирка од 24 современи авторски бајки, чиј авторски израз се темели на традицијата за раскажување, а стилот и визуелниот изглед на бајките им се приближува на младите читатели, со што се придонесува за создавање на читачки навики кај оваа публика.

– Покажавме дека имаме голем и свеж креативен капацитет кај младите кои бараат шанса да ги покажат своите потенцијали. Многу сме горди што успеавме да создадеме платформа што овозможи тие да се изразат креативно, а како резултат на тоа се создадоа нови дела што станаа за кратко време едни од најпродаваните и најнаградуваните книги од Македонија. Денес велиме добредојде на уште едно издание што произлегува од оваа креативна платформа. ’Браво сине‘ продолжува да гради можности за младите креативци и да реализира проекти од национален интерес – истакна Ангелка Пеева Лауренчиќ, член на Управниот одбор на Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине!“

На промоцијата на збирката „Нови бајки од Македонија“ се обрати и Бранка Бугариска, директорка за издаваштво на „Арс Ламина“.

-Во време на дигитализација е вистински предизвик да создадете книга што и со својата содржина и со својот изглед ќе биде допадлива за читателите. Имаме квалитетни автори и илустратори за да создадеме изданија во согласност со афинитетите на современата публика. Преку оваа соработка создадовме значајни дела што поставија нов стандард и ја збогатија современата македонска литература за деца. Нашата соработка продолжува и уверени сме дека ќе придонесеме за збогатување на македонската култура и издаваштво – рече Бугариска.

Збирката „Нови бајки од Македонија“ ја уреди Оливера Ќорвезироска, уредник во „Арс Ламина“, а илустрациите се на Орце Нинески.

„Браво сине!“, во партнерство со издавачката куќа „Арс Ламина“, реализираше значајни проекти од национална важност. На почетокот, со проектот „Бајки од Македонија“, македонското народно творештво се приближи до најмладите и доби нов современ лик, а потоа следуваа и проектите „Басни од Македонија“, „Бајки од Македонија за цела година“, „Мистериозното јајце“, „Современи бајки од Македонија“ и збирката „Детелинки-белинки“. Нивната главна цел беше да се поттикне креативниот потенцијал на младите илустратори и автори од Македонија. Досега, на јавните конкурси на Движењето „Браво сине!“ се пријавиле над сто талентирани дизајнери-илустратори од земјава, а 313 автори доставиле 442 текста за новите едиции на „Современи бајки од Македонија“. Вкупно се издадени 80 бајки од Македонија, како и четири басни од Македонија.

За исклучителниот успех на проектот говори и податокот дека едицијата „Бајки од Македонија за цела година“ е вброена помеѓу 200 најдобри книги за деца и млади во светот што се дел од годишното издание на најпрестижниот каталог на литература за деца и младинци во светот – „Вајт рејвенс“ (The White Ravens), кој е дел од најголемите светски саеми за книги што се одржуваат во Франкфурт и во Болоња. Дел од книгите во споменатите едиции се преведени на седум јазици и на Брајовата азбука, а добитници се и на светски награди и признанија.

Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине!“ го носи името на еден од основоположниците на современата македонска креативна и маркетинг-индустрија – Иво Лауренчиќ, кој во текот на целиот свој работен век им даваше несебична поддршка на младите и ги поттикнуваше да го изразат својот креативен потенцијал.

Сподели