15 млади поети ќе читаат на втората „Отскочна даска“ во рамките на Скопскиот поетски фестивал

Петнаесет млади поети на возраст од 16 до 25 години се избрани да читаат на „Отскочна даска #2“, преднастан на „Скопскиот поетски фестивал“ чие трето издание ќе се одржи од 24 до 28 септември. На конкурсот пристигнале 54 пријави, а комисија составена од членови на управниот одбор и на организацискиот одбор на фестивалот го направиле изборот. Избраните поети се: Ангела Бошкоска, Сатја Александар Давитков, Софија Добревска, Дамјан Златановски, Христијан Илиевски, Дарија Јовановска, Макрина Јорданова, Марко Иван Кочишки, Ива Петреска, Теодора Прокоповска, Милена Сиљаноска, Стефан Спасевски, Пепи Стамков, Сара Стојановска и Методија Тасевски.

Настанот ќе се одржи на 24 септември од 20 часот во кафе-книжарницата „Буква“, а самите поети учесници ќе имаат задача да го/ја одберат најдобриот/најдобрата меѓу нив, за тој/таа да чита и на официјалното отворање на фестивалот на 27 септември, заедно со другите учесници во официјалната програма.

– Им благодариме на сите што ни пратија песни за прочит и ги охрабруваме да продолжат да пишуваат. Ќе ни биде драго ако присуствуваат на сите настани во рамки на фестивалот, а особено на работилницата за креативно пишување поезија што ќе ја одржи еден од најистакнатите современи малтешки писатели, универзитетскиот професор Имануел Мифсуд ‒ велат организаторите.

Сподели