Изложба „Простор“ на современиот романски уметник Владимир Паун-Врапциу во „Остен“

Изложбата „Простор“ на современиот романски уметник Владимир Паун-Врапциу ќе биде отворена вечерва во 19 часот во галеријата „Остен“ во Скопје. „Просторот“ е повеќе од едноставно истражување на космичките мистерии; тоа е храбар напор да се соочиме со егзистенцијалните стравови што ја зафаќаат нашата колективна свест. Во услови на глобална пандемија и безброј грижи што ја придружуваат, оваа изложба се појавува како фројдовска катарза, терапевтско патување низ уметноста за да се помириме со нашите најдлабоки стравови.

Овде, среде курираните форми, лежи доказ за издржливоста, потсетник дека и покрај неизвесноста, уметноста служи како светилник на утеха и исцелување. Бидејќи во прегратката на креативноста, наоѓаме не само светилиште, туку и сила да ги надминеме неволјите.

Владимир Паун-Врапциу е дипломиран архитект. Воден од страста за уметничко истражување, дополнително ги усоврши своите вештини со магистерски студии по уметност на Националниот универзитет за уметност во Букурешт од 2019 до 2021 година.

Како успешен уметник, Владимир Паун-Врапциу се здоби со меѓународно признание. Со гордост го претставува галеријата „Сонија Монти“ во Париз, Франција, означувајќи го неговото присуство на европската уметничка сцена. Дополнително, тој е поврзан со галеријата Сафира и Вентура во Њујорк, САД, покажувајќи го глобалниот досег на неговото уметничко влијание.

Владимир е активен член на различни ценети организации, вклучувајќи го Редот на архитекти во Романија, Унијата на архитекти од Романија и Унијата на визуелни уметници во Романија. Неговата посветеност на овие професионални здруженија ја одразува неговата посветеност на уметничката заедница.

Признанијата на уметникот ја вклучуваат престижната „Остен“ награда на Остен биеналето на цртеж во Скопје, Северна Македонија, во 2020 година. „Награда за најдобар уметник“ од Фиренца Биенале и WAVA (Светска асоцијација за визуелни уметности) и „Награда на жирито“ на Биеналето во Фиренца.

Покрај неговите достигнувања во светот на уметноста, Владимир Паун-Врапчиу има успешна кариера во архитектурата, особено познат по неговата експертиза во минимализмот. Неговиот архитектонски пристап се фокусира на есенцијализирање на волумените и одржување на чистотата на линиите додека ја зачувува приватноста и човечката топлина. Имено, во 2002/2003 година, тој се појави како победник на архитектонски натпревар организиран од Фондацијата OAT FARM, спонзориран од принцот Чарлс, а принцот Чарлс беше претседател на жирито.

Среде предизвиците на светот, Владимир Паун-Врапциу вешто се движи низ неизвесностите, насочувајќи го своето внимание кон длабокото проучување на сликарството. Како одговор на збунувачката реалност обликувана од психолошките, социјалните и економските предизвици што го зафатија светот, тој бараше одговори преку неговите амбициозни сликовни платна, создавајќи визуелен дневник на тековната пандемија. Уметничките потфати на Владимир стојат како доказ за неговата издржливост, приспособливост и длабок увид во светот околу него.

Сподели